środa, 22 maja 2013

Racuchy bananowe z mąki gryczanej

Składniki:

  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 50 ml maślanki, kefiru lub mleka (nie konieczne)
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • szcypta cynamonu
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek




Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, maślanką, rozgniecionym bananem, cynamonem i solą. Dodajemy białka i mieszamy tak, aby powstała jednolita, gęsta masa.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Łyżką kładziemy na patelni niewielkie placki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Pysznie smakują z plasterkami bananów i miodem lub syropem klonowym :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz