środa, 15 maja 2013

Mus jabłkowo-dyniowy

Wyszedł mi w sumie całkiem przypadkowo, ale smak ma zniewalający. Pysznie komponuje się z racuchami z dyni i nie tylko. Proporcje "na oko" ;)

Składniki:

  • 1 jabłko
  • kawałek dyni odpowiadający mniej więcej masie jabłka
  • pół pomarańczy razem ze skórką
  • cynamon
  • cukier
  • rodzynki (wg uznania)







Dynię trzemy na tarce o grubych oczkach do garnka, który stawiamy na kuchence. Dolewamy odrobinę wody, dosypujemy troszkę cukru i cynamonu i czekamy aż nieco zmięknie. Po chwili ścieramy do dyni jabłko, wyciskamy sok z pomarańczy, trzemy co nieco skórki pomarańczowej i wszystko mieszamy. Trzymamy jeszcze moment nad ogniem i zdejmujemy. Czekamy, aż nieco ostygnie i miksujemy blenderem. Według uznania można dorzucić rodzynki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz