sobota, 16 marca 2013

Praliny z kaszy jaglanej

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka rodzynek
  • 4 szklanki wrzątku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • wiórki kokosowe
  • sezam
  • kakao
  • rum (opcjonalnie)




Rodzynki zalewamy 2 szklankami wrzątku (lub rumu) i odstawiamy aż nasiąkną. Gotujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu. Rodzynki odcedzamy i miksujemy. Dodajemy do kaszy wraz z cynamonem i miodem  i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. 






Na odrębne talerzyki wysypujemy wiórki kokosowe, sezam, kakao (można także użyć prażonych płatków migdałowych). Nabieramy łyżeczką kaszę i formujemy w dłoniach kulki, które następnie obtaczamy w wybranym składniku. Praliny zamiast "posypki" można oblać polewą czekoladową. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz