sobota, 30 listopada 2013

Placki ze szpinaku i fety (bezglutenowe)

Danie eksperymentalne. Kolejna improwizacja z tego, co było pod ręką. Bezglutenowa improwizacja!
Proporcje zatem są oczywiście na oko, ale powiedzmy, że było to mniej więcej tak, jak podaję niżej ;)

Propozycja idealna na zdrową kolację!

Aha! Placki polecam także tym, którzy nie przepadają za smakiem i konsystencją szpinaku - gdyby nie zielony kolor, to można by nie rozpoznać z czego są zrobione. W ogóle nie smakują szpinakowo!!
M. potwierdza ;)






Składniki:

  • 2/3 opakowania szpinaku ze śmietaną z LIDLa (ale może być zwykły)
  • 2 jajka
  • ok 100 g serka typu feta (Gratia w LIDLu)
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-4 łyżki mąki ryżowej (nie jest niezbędna)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • pieprz ziołowy, curry lub inne ulubione przyprawy




Zamrożony szpinak podgrzewamy na patelni, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony w kostkę serek feta. Mieszamy dokładnie rozdrabniając serek feta i odstawiamy z ognia aż przestygnie.
Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je dokładnie. Wrzucamy do nich szpinak, mąkę ziemniaczaną i ryżową (mąka ryżowa sprawia, że placki będą bardziej konkretne, zbite, bardziej sycące bo mają więcej ciasta. Jeśli jej nie damy, możemy dać więcej mąki ziemniaczanej i wtedy placki będą bardziej kluskowate - podobne do tych placków z dyni). Przyprawiamy według uznania i dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy oliwę na patelni i wylewamy łyżką placki. Smażymy chwilkę aż "zetną się" na tyle, żeby można je było przewrócić na drugą stronę za pomocą drewnianej łopatki.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz