- 5 łyżek mąki gryczanej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 50 ml maślanki, kefiru lub mleka (nie konieczne)
- 2 jajka
- 1 banan
- szcypta cynamonu
- szczypta soli
- oliwa z oliwek
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, maślanką, rozgniecionym bananem, cynamonem i solą. Dodajemy białka i mieszamy tak, aby powstała jednolita, gęsta masa.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Łyżką kładziemy na patelni niewielkie placki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Pysznie smakują z plasterkami bananów i miodem lub syropem klonowym :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz