Skałdniki:
- awokado
- 2-3 jajka
- 1/4 cebulki
- szczypiorek
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- pieprz kolorowy
- ostra papryka (opcjonalnie)
Awokado obrać ze skórki i rozgnieść w miseczce lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Jajka także zetrzeć na tarce i wymieszać z awokado. Cebulkę pokroić w kosteczkę, czosnek wycisnąć przez praskę, pokroić szczypiorek i wszystko razem wymieszać. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i wg uznania ostrą papryką.
A niedawno szukałam fajnego przepisu i nic mnie nie skusiło. Teraz muszę tylko zaopatrzyć się w awokado i spróbować. :) Ostatnio po prostu zgniotłam owoc widelcem, dodałam odrobinę oliwy, pieprzu i soli do smaku i nawet też niezłe, ale to musi być pyszniejsze.
OdpowiedzUsuńFaktycznie, z jajkiem i z czosnkiem chyba bardziej treściwsze, ale jak dla mnie jeszcze i tak troszkę zbyt mdłe. Muszę znaleźć jakąś konkretną przyprawę albo dodatek do tego - dam znać, jak udoskonalę przepis ;)
OdpowiedzUsuń