Potrzebny będzie mikser i gofrownica.
Składniki:
- szklanka maślanki
- 1 jajko
- 2-3 łyżki masła
- łyżeczka sody
- szklanka mąki gryczanej
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel olejku waniliowego
- szczypta soli
Do jednej miski wlewamy maślankę, wrzucamy jajko, dodajemy roztopione masło oraz olejek waniliowy i wszystko miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę gryczaną, mąkę kukurydzianą, sodę, cukier, sól i cukier waniliowy. Suche składniki przesypujemy do mokrych i mieszamy wszystko mikserem, po czym odstawiamy na ok 10 minut. Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy ją cieniutko tłuszczem i wylewamy równo ciasto. Gofry pieczemy aż do uzyskania ciemno złotego koloru.
Polecam gofry gryczane z powidłami śliwkowymi, miodem lub roztopioną czekoladą! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz