Jasne! I to jaki wytrawny ;)
Zainspirowana pomysłami Ani Starmach prowadzącej na TVN Style program Pyszne 25 zrobiłam naleśniki na 3 różne sposoby.
Przepis I już znacie - naleśniki gryczane* ze szpinakiem
Przepis II - naleśniki z pieczarkami
- mój sekret na wyjątkowe pieczarki znajdziecie tutaj.
W naleśnikach polecam podać je ze startym żółtym serem - fajnie się ciągnie, kiedy się roztopi ;)
Przepis III - naleśniki z szynką, serem i jajkiem
- czyli moja spolszczona wersja francuskiej kuchni, którą w tym odcinku proponuje Ania :)
Składniki na farsz:
- kilka plasterków szynki
- garść startego żółtego sera
- 2 jajka (ilość jajek zależy od ilości naleśników, które chcemy podać wg tego przepisu)
- szczypiorek
Szynkę pokrój w kosteczkę, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach a jajka posadź na patelni tak, aby żółtka się nie "rozjechały". Gotowe naleśniki połóż na drugiej ciepłej patelni, na środku posyp odrobiną szynki, startego sera a końcu ostrożnie ułóż jajko sadzone i posyp szczypiorkiem. Brzegi naleśnika złóż tak, aby uzyskać kwadrat z odsłoniętym środkiem.
Naleśniki w przekroju |
Niby nic nadzwyczajnego, a tata był obiadkiem zachwycony!
Polecam!
*Oczywiście jeśli nie masz mąki gryczanej możesz także zrobić zwykłe naleśniki bez cukru ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz