niedziela, 5 maja 2013

Kompot z dyni i rabarbaru

Jeśli ktoś, tak jak ja, posiada jeszcze dynię i już ma rabarbar, to polecam kompot z tych dwóch składników. Obydwa świetnie się do tego nadają, bo bardzo dobrze smakują z cynamonem.

Składniki:
  • ok 200 g dyni
  • 5-6 łodyg rabarbaru
  • skórka z połowy cytryny
  • laska cynamonu
  • 5-7 łyżek cukru








W dużym garnku gotujemy powiedzmy 3 litry wody( zawsze robię kompot "na oko"). Dynię obieramy i kroimy w ok. 1 centymetrowe kosteczki. Łodygi rabarbaru obdzieramy z wierzchniej warstwy włókien i również kroimy w ok. 1 centymetrowe kawałki. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy do niej pokrojone składniki oraz skórkę z cytryny i laskę cynamonu. Cytryna nadaje kompotowi orzeźwiający smak i powoduje, że dynia i rabarbar się nie rozgotują i nie rozpadną. Ważne jest także, aby cynamon wrzucić jako fragment kory, ponieważ zmielony spowoduje, że woda w kompocie stanie się mętna i będą pływały w niej fusy. Następnie wsypujemy do garnka 5-7 łyżek cukru wg własnych preferencji słodkości ;)
Jeszcze kilka minut gotujemy na mniejszym ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia i delektujemy się ciekawym orzeźwiająco-korzennym smakiem kompotu ogrzewając się w promieniach wiosennego słoneczka (Dynia zawiera beta-karoten, który poprawia koloryt cery i chroni przed promieniowaniem słonecznym). Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz