Przepisów na słynne tiramisu można znaleźć mnóstwo. Ja częściej widywałam takie z 500 gramów serka mascarpone. Mając jednak tylko jedno 250 gramowe opakowanie tego podstawowego składnika tiramisu przygotowuję je z mamą w podany niżej sposób.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- opakowanie biszkoptów - języczków
- ok 250 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 ml kawy rozpuszczalnej
- kieliszek likieru Amaretto
(no mogą być dwa ;)) - kakao do posypania
Śmietankę ubić stopniowo dosypując cukier puder. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Likier dolać do kawy. Zamoczone w niej biszkopty układać w szklanym naczyniu tak, aby zakryły dno. Następnie wyłożyć na nie połowę kremu i posypać kakaem. W tej samej kolejności ułożyć drugą warstwę biszkoptów, kremu i kakao. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Jedząc delektować się smakiem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz