- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka rodzynek
- 4 szklanki wrzątku
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- wiórki kokosowe
- sezam
- kakao
- rum (opcjonalnie)
Rodzynki zalewamy 2 szklankami wrzątku (lub rumu) i odstawiamy aż nasiąkną. Gotujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu. Rodzynki odcedzamy i miksujemy. Dodajemy do kaszy wraz z cynamonem i miodem i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na odrębne talerzyki wysypujemy wiórki kokosowe, sezam, kakao (można także użyć prażonych płatków migdałowych). Nabieramy łyżeczką kaszę i formujemy w dłoniach kulki, które następnie obtaczamy w wybranym składniku. Praliny zamiast "posypki" można oblać polewą czekoladową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz