Jest przy nim wprawdzie troszkę roboty, ale warto! A jeśli ma się zawsze pod ręką gotowe półprodukty, to można dojść do wprawy w szybkim jego przyrządzaniu :) Smak pozytywnie mnie zaskoczył!
Do jego przygotowania potrzebny jest blender!
Z podanych składników uzyskamy dwie małe porcje budyniu.
Pomysł zaczerpnięty z jakże inspirującego mnie bloga smakoterapia
Składniki:
- szklanka mleka ryżowego*
- mała miseczka ugotowanej kaszy jaglanej
- suszone morele (ewentualnie daktyle)
- łyżeczka nasion sezamu
- 2 łyżki kakao
- 1-2 łyżeczki miodu
- dla ozdoby: rodzynki i migdały lub inne orzeszki
Mleko zagotowujemy. Wrzucamy do niego gotową kaszę jaglaną, pokrojone morele, sezam i mieszamy nadal gotując. Zdejmujemy z gazu i miksujemy blenderem. Dorzucamy kakao i miód, dokładnie mieszamy, po czym znów blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dolać troszkę mleka ryżowego. Ciepłe przelewamy do miseczek i dekorujemy wg uznania. Dobre zarówno na gorąco, jak i przestudzone! Polecam!!
*Mleko ryżowe przygotowałam wcześniej sama według przepisu z mojej drugiej ulubionej stronki kulinarnej weganie. Można użyć kupiony napój ryżowy lub przygotować mleko z orzechów, migdałów lub nasion*, jak podano na tej stronce. Osobiście polecam tez już wypróbowane mleko z wiórków kokosowych ;) Ostatecznie można też użyć wody :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz