piątek, 26 lipca 2013

Budyń z kaszy jaglanej

Pyszny i przede wszystkim cały z naturalnych składników! Bezglutenowy, bezcukrowy, bezmleczny - zdrowy!
Jest przy nim wprawdzie troszkę roboty, ale warto! A jeśli ma się zawsze pod ręką gotowe półprodukty, to można dojść do wprawy w szybkim jego przyrządzaniu :) Smak pozytywnie mnie zaskoczył!

Do jego przygotowania potrzebny jest blender!
Z podanych składników uzyskamy dwie małe porcje budyniu.
Pomysł zaczerpnięty z jakże inspirującego mnie bloga smakoterapia

Składniki:

  • szklanka mleka ryżowego*
  • mała miseczka ugotowanej kaszy jaglanej
  • suszone morele (ewentualnie daktyle)
  • łyżeczka nasion sezamu
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • dla ozdoby: rodzynki i migdały lub inne orzeszki









Mleko zagotowujemy. Wrzucamy do niego gotową kaszę jaglaną, pokrojone morele, sezam i mieszamy nadal gotując. Zdejmujemy z gazu i miksujemy blenderem. Dorzucamy kakao i miód, dokładnie mieszamy, po czym znów blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dolać troszkę mleka ryżowego. Ciepłe przelewamy do miseczek i dekorujemy wg uznania. Dobre zarówno na gorąco, jak i przestudzone! Polecam!!





*Mleko ryżowe przygotowałam wcześniej sama według przepisu z mojej drugiej ulubionej stronki kulinarnej weganie. Można użyć kupiony napój ryżowy lub przygotować mleko z orzechów, migdałów lub nasion*, jak podano na tej stronce. Osobiście polecam tez już wypróbowane mleko z wiórków kokosowych ;) Ostatecznie można też użyć wody :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz