Mój smak dzieciństwa.
Prosty, szybki, bez pieczenia i przepyszny!
Mega czekoladowy :D
Składniki:
- 500 g mleka w proszku
- 6 kopiastych łyżek kakao
- kostka margaryny
- pół szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- ok 200 g herbatników
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
- inne bakalie (orzeszki ziemne, żurawina, suszone morele, figi, orzechy laskowe itp)
Margarynę roztapiamy z wodą i cukrem, mieszamy aby uzyskać jednolitą konsystencję. Do sporej miski wsypujemy mleko w proszku i kakao i dokładnie mieszamy. Wlewamy powoli margarynę ciągle mieszając, najlepiej dużą łyżką. Dodajemy pokruszone lekko herbatniki i bakalie i znów mieszamy. Należy to zrobić jak najszybciej, bo masa szybko gęstnieje (tu bardzo przydaje się druga osoba do przytrzymania miski). Całość przelewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin aż stężeje. A potem jemy, jemy i jemy...
U mnie zjadło się tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia bloku
w przekroju
Pożyczam zatem zdjęcie ze strony http://pysiamn.blox.pl/
Właśnie od dłuższego czasu się przymierzam do tego przysmaku. Tylko Jacek sobie zażyczył bez żadnych dodatków, nawet bez herbatników. Dobrze wiedzieć, że mam pod ręką sprawdzony przepis. :)
OdpowiedzUsuńO tak, sprawdzony od lat.
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc ja też myślałam, żeby zrobić kiedyś blok bez herbatników, ale z dużą ilością bakalii. Bo bakalie pasują tam idealnie, zwłaszcza orzeszki ziemne ;)